Helyszín:
A FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatóriuma Penc község mellett, Pest megyében található, kb. 50 km-re Budapesttől, északkeleti irányban.

Utazás autóval:
Az obszervatórium könnyen elérhető gépkocsival, Budapest központjából nagyjából 1 óra alatt. Az M3 autópálya kivezető szakaszán, nem sokkal a Budapest végét jelző tábla után az M0 autóútra, majd az M2 útra kell rátérni, Vác irányába. Az M2-ről a Vác-Alsóvárosi csomópontnál kell letérni jobbra, Rád és Penc irányába. Penc a második község. Pencre beérve jobbra a harmadik utca (Mulató utca) vezet az obszervatórium épületéhez. A helyet egy tábla is jelzi. Innen még kb. 3 km a megteendő távolság.
Egy másik megközelítési mód: Budapestet a Váci úton, majd a („régi”) 2. sz. főúton kell elhagyni, északi irányban. Dunakeszi, Göd és Sződliget érintésével, a Dunával párhuzamosan haladva jutunk el Vácra (kb. 35 km). Itt jobbra, Rád és Penc irányába kell fordulni a táblákkal megjelölt helyen. A vasútvonal keresztezésével, újabb 15 km vezetés után érünk el Pencre.

Utazás tömegközlekedési eszközökkel:
Munkanapokon a budapesti Újpest-Városkapu autóbusz-végállomásról indulnak gyorsjáratú autóbuszok Pencre (ld. a menetrendet). A vonatok Budapesten a Nyugati pályaudvarról indulnak Vác felé (70. sz. vonal). Ezek általában félóránként járnak (ld. a vasúti menetrendet). Vác-Alsóváros megállóhelyig kb. 45 perc a menetidő, vagy a zónázó vonattal (óránként) Vác állomásig kb. 25 perc. Innen Pencre busszal lehet eljutni. Előzetes megbeszélés alapján a szállítás esetleg gépkocsival is megszervezhető.