Kutatás és fejlesztés

A KGO alapfeladata a geodéziai célú űrtechnikák (GNSS, InSAR, VLBI) nemzetközi eredményeinek megismerése, nyomon követése, az új technológiák meghonosítása és bevezetése a hazai gyakorlatba. Ennek megfelelően a KGO végzi a hazai felsőrendű geodéziai hálózatok fenntartásának és fejlesztésének szakmai irányítását, valamint összekapcsolásukat a nemzetközi hálózatokkal. Fenntartjuk és fejlesztjük a Magyar GPS Mozgásvizsgálati Hálózatot. GNSS Analízis Központot üzemeltetünk EUREF és GNSSnet.hu mérések feldolgozására és monitorozására. Részt veszünk az egyetemi oktatásban, diákok gyakorlati képzésében és a PhD képzésben.


Mozgásvizsgálatok
Az űrgeodézia megjelenése és fejlődése az 1980-as évek végén lehetővé tette, hogy elinduljanak a Föld nagy litoszféralemezeinek mozgását, pontos sebesség-meghatározását célul kitűző geodinamikai kutatások.

Geodéziai hálózatok
A korszerű térképezés alapját évszázadokig a kővel állandósított alappontokból álló geodéziai hálózatok biztosították.

GNSS
A műholdas helymeghatározás megjelenése gyökeres változásokat hozott a geodéziában. A GNSS alaprendszereket kiegészítő földi infrastruktúra segítségével mára elérhetővé vált a centiméteres pontosságú, valós idejű helymeghatározás, az országban bárhol.

Műholdradar interferometria (InSAR)
A műholdradar interferometria (Synthetic Aperture Radar Interferometry, InSAR) az egyik legújabb mozgásvizsgálati technika, amely a geodézia mellett a geofizika és geológia terén is rendkívül perspektivikus.

VLBI
A nagyon hosszú bázisvonalú interferometria (angolul: Very Long Baseline Interferometry, VLBI) egy, az 1960-as évek végén kifejlesztett rádiócsillagászati és űrgeodéziai megfigyelési technika.

GNSS interferencia
A műholdas helymeghatározás rádiójelei ki vannak téve az azonos rádiófrekvencián sugárzott illegális jelek zavarásának.

Oktatás
Tanfolyamok és előadások tartásával, egyetemi oktatással és PhD képzéssel segítjük a szakmai előmenetelt.