Kutatás és fejlesztés - GPS mozgásvizsgálatok

Az űrgeodézia megjelenése és fejlődése az 1980-as évek végén lehetővé tette, hogy elinduljanak a Föld nagy litoszféralemezeinek mozgását, pontos sebesség-meghatározását célul kitűző geodinamikai kutatások. Később a Global Positioning System (GPS) viszonylag alacsony költségének, mobilitásának és e műholdas rendszer nagymértékű fejlődésének köszönhetően már a lemezhatárok zónájának, sőt ennél egy nagyságrenddel kisebb mértékű mozgások, a lemezen belüli területek jelenkori kéregdeformációinak meghatározására is lehetőség nyílt. Így az 1990-es évek elején a legtöbb ország, így hazánk is - felismerve a módszer kínálta rendkívüli lehetőségeket - elindította saját nemzeti és lokális, GPS technikára alapozott mozgásvizsgálati programjait. Néhány évvel később több országgal való együttműködés kezdeményezése után, nemzetközi kooperációban elindult a kutatás Közép-Európa jelenlegi geodinamikájának megismerése céljából.

A GPS mozgásvizsgálat során alapvetően a Föld felszínén, lehetőleg sziklakibúvásokon elhelyezett speciális pontjeleken geodéziai GPS antennákat helyezünk el, melyekkel GPS vevőberendezés segítségével szélső pontosságú módszerrel méréseket végzünk. Az adatok tudományos igényű feldolgozásával a pontjelek rendkívül pontos relatív pozícióját meghatározzuk. Évek múltával ezt többször elvégezve a pontjelek és az azok által képviselt kéregszerkezeti egységek mozgásai kimutathatók, a jelenkori kéregdeformáció meghatározható. Erre a tudományos, technikai és földtani viszonyok miatt közvetlen méréssel először nyílik lehetőség. A Kozmikus Geodéziai Obszervatórium a GPS mozgásvizsgálatok terén a regionális szinttől a nemzeti szinten át a lokálisig végez kutatásokat, valamint részt vesz a nagyobb skálájú együttműködésekben is.

A kutatásokat az Európai Unió (EU), az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA), a Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI), a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete (NATO) támogatja.

További információ: grenerczy@sgo.fomi.hu