Kutatás és fejlesztés - Műholdradar interferometria

A műholdradar interferometria (Synthetic Aperture Radar Interferometry, InSAR) az egyik legújabb mozgásvizsgálati technika, amely a geodézia mellett a geofizika és geológia terén is rendkívül perspektivikus. A módszer két radarkép (differenciális, DInSAR) illetve sok radarfelvétel pontjai (állandó szórópontú, PSInSAR, IPTA, CTM stb.) közötti fázisdifferencia okozta interferenciát állítja elő. Ezzel példa nélküli felbontásban (akár 500-1000 pont/km2 és nagy pontossággal (0,1-0,2 mm/év) lehet vertikális sebességet meghatározni, de más megfigyelések is végezhetők, és leképezhetjük a földfelszín változásait. Óriási előnye ezen felül, hogy az észlelések 1992-ig visszamenőleg rendelkezésre állnak, így a technika egyedülállóan a múltba lát. Minden más esetben a nulladik epochájú mérés után meg kell várni, ameddig az elmozdulás mértéke kimutathatóvá válik. Az InSAR technika igen hatékony is, nincs szükség terepi munkára, nincs szükség ponttelepítésre, hálózatépítésre, karbantartásra, nincs szükség engedélykérésre, nincs szükség műszerre, helyi mérésekre, mint más módszerek esetében. A vertikális pontossága, a felbontása, a vizsgálható pontok száma felülmúl bármi más technikát, ráadásul ott alkalmazható jól (városok, beépített területek), ahol más technikák csak korlátozottan.

Az InSAR technika haza bevezetését és alkalmazásainak előkészítését a Földmérési és Távérzékelési Intézet Kozmikus Geodéziai Obszervatóriuma (FÖMI KGO) kezdeményezte 2000-ben és végzi a mai napig. Az első lépéseket a Magyar Űrkutatási Iroda támogatta, jelenleg a technika hazai infrastruktúrájának kiépítése, alkalmazása és validációja az Európai Űrügynökség (ESA) CAT-1 és ESA PECS projektek és az EU-ESA GMES Terrafirma Program keretében zajlik. A Magyar Tudományos Akadémia BME és FÖMI KGO által közösen indított kutatócsoportja keretében pedig az InSAR technikával további tudományos vizsgálatokat folytatunk.

Alkalmazhatóság:

  • Különböző építmények és környezetük mozgása, stabilitás-vizsgálata
  • Emberi tevékenységek: bányászat, vízkivétel, olajkitermelés okozta felszínmozgás
  • Feltöltött területek, felszín alatti üregek miatti talaj-instabilitás okozta természeti kockázatok
  • Földkéreg tektonikus mozgása, földcsuszamlások, illetve szeizmikus mozgások
  • Bizonyos országokban a gleccserek, vulkánok mozgása

Műholdradar interferometria honlap - magyarul

A kutatásokat az Európai Űrügynökség (ESA), az Európai Unió (EU), a Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI), és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) támogatja.

További információ: grenerczy@sgo.fomi.hu