Obszervatóriumi tevékenységek - Permanens állomás

A KGO főépületének tetején az 1990-es évek elején alakítottunk ki egy pillért folyamatos GPS mérések végzésére. Mozgásvizsgálati és hálózati kampányméréseket követően 1996. március 15-től indult meg a folyamatos GPS észlelési sorozat. Az állomáson 2007. június 26. óta a GLONASS jelek vételére is alkalmas GNSS műszer üzemel. PENC állomás része a globális IGS (Nemzetközi GNSS Szolgálat), a regionális EPN (EUREF Permanens Állomáshálózat) és a nemzeti GNSS hálózatoknak.


A folyamatos GNSS mérések tudományos és gyakorlati eredményeinek hasznosítása rendkívül sokrétű. A hosszútávú mérések analízise a legmegbízhatóbb koordináta- és sebességadatokat nyújtja, amelyeket a geodéziai vonatkoztatási rendszerek (a globális ITRS, az európai ETRS89 és a hazai ETRS89/OGPSH) fenntartásában és a mozgásvizsgálati analízisben hasznosítanak. Az analízis „melléktermékeként” információk nyerhetők a légkör és az ionoszféra állapotáról, amelyeket a meteorológusok a napi előrejelzésben, a klíma hosszútávú változásának monitorozásában tudnak hasznosítani, ill. a geofizikusok a felsőlégkör vizsgálatára tudják felhasználni.

Az Obszervatórium tetején, egy magasabb helyen, egy új pontjelet alakítottunk ki 2012-ben, ahol a PEN2 referenciaállomás kezdte meg a működését. Így a penci lett hazánk első „dupla állomása”. A PEN2 is része lett az EUREF EPN hálózatának, valamint bekerült az IGS M-GEX projektjébe is. A mindennapos geodéziai gyakorlatban pedig része a GNSSnet.hu valós idejű RTK és utólagos RINEX adatszolgáltatásának.

Az állomás leírása a GNSS Szolgáltató Központ oldalán található, amely tartalmazza aktuális koordinátáit, műszerezettségét, koordináta idősorait és az észlelések minőségi paramétereit.